Kosketin ihmistä, joka kosketti iPadia!


Totta se on! Tapasin ihmisen, jolla on iPad (Applen kohuttu sähköinen lukulaite. Jos tiedät mikä on iPhone, niin olet about kartalla. Kuva on Applen.). Hämmästyttävää! Se on olemassa sittenkin!

Mistä hän tämän ihmeen sai? Hän asuu Singaporessa, jossa mies osti sen hänelle tiskin alta. Vannon, etten valehtele. Ja nyt uutinen: tämä kolkyt ja risat lukutoukka perheenäiti rakastaa iPadiaan! Aloin hyperventiloida tästä kohtaamisesta siinä määrin, että mies käski hengittää välillä.

Hän lukee siitä lehtiä ja kirjoja (kyllä, jopa sängyssä maaten), ja kehui helppokäyttöiseksi kaikin puolin. Ainoa miinus oli kirjojen saatavuus - aika lailla Amazonin varassa mennään. Akku kestää kuulemma jopa neljä päivää ja kirjat ovat sikahalpoja (fakta, joka tuskin toteutuisi kotimaisten uutuuskirjojen osalta pienen markkina-alueen takia). Aviomies ei kuulemma lue iPadista mitään, mutta jakaa peliajan demokraattisesti tasan neljävuotiaan poikansa kanssa silloin kun äiti ei lue. Jotenkin ajatus lämmittää mieltäni.

En malta odottaa, että saan tämän ihmeen käsiini koti-Suomessa noin vuonna 2015, jolloin ladattavissa on varmasti jo viime joulun uutuuskirjoja. I want my iPad and I want it now!!

Kommentit

Elina sanoi…
Vaikka kuinka rakastan oikeita kirjoja, niin kyllä tämä on aika mainio vehje. Kuinka kätevää olisi ladata kaikki lomakirjat yhdelle lukulaitteelle, sen sijaan että raahaa puolenkymmentä pokkaria mukanaan.
Anonyymi sanoi…
Miehelle kolahti luukusta iPad tanaan. Miehen luvalla revin paketin kiihkein kasin auki ja silittelin ja hiplailin sen kiiltavaa ja virtaviivaista pintaa. Ehka vihdoinkin suostun kantamaan kasilaukussani miehen omaisuutta ilman riitaa (siis jos se on tama iPad ja myos itse hyodyn siita). Muuten tassa on kolmiodraaman ainekset koossa...
Ina sanoi…
Sanos muuta Elina! Puhumattakaan siitä, että voisi loman aikana nappia painamalla ladata itselleen mobiilisti lisää luettavaa, ilman, että tarvitsee päättää lukufiiliksiä ennen lomaa.

Anonyymi, mistä se kolahti!!? Asutteko ulkomailla? Viimeisimmän tiedon mukaan Suomen lanseerauksesta ei ole taaskaan mitään tietoa. iPhonellahan voi testata samaa lukusoftaa, mutta ruudun koko on kieltämättä vähän intoa laskeva tekijä. ;)
Karoliina sanoi…
Meillä miehellä oli ihan täällä Suomessa suomalaisen työpaikan iPad muutaman päivän kotikokeilussa. En tiennytkään, ettei sitä pitäisi olla täällä saatavilla..

Minäkin haluaisin lukulaitteen, vaikka kirjat tulevat aina kaunistamaan myös hyllyjäni.

Karoliina
Anonyymi sanoi…
.

Monet nykyasiat ovat kuin Midas käymä(lä)ssä ky(y)lä(ämä)ssä, samaa mieltä on varmaan Myös Maria Nokka :

http://suolasuinen.blogspot.com/


.
Anonyymi sanoi…
Juu, kolahti luukusta tanne sumujen saarille. Mulla on iPhone, ja kuten sanoit, kaytannossa iPad tekee aivan saman kuin iPhone. Mutta koolla on valia. Luin ilmaisnaytetta, Nalle Puhia, iBooks sovelluksen kautta ja pian kuola tahmasi screenia. Kuvituksen varit raiskyivat, sivuja oli helppo kaantaa, niille voi tehda muistiinpanoja, on kirjanmerkkia, somaa virtuaalista kirjahyllya jne. Aivan toista kuin Sonyn lukulaite, jonka mies myos omistaa ja jota olen ylenkatsonut jo vuosia, MUTTA jota toisaalta voi lukea myos ulkona. Kirjoja voi koelukea iTunesta ja ostaa napin painalluksella iTunesta(erinomaista mullehetikaikki -sukupolvelaiselle) ja muista e-kirjakaupoista (pitaa konvertoida mac-muotoon). Ja kaikki ne klassikot, joiden tekijanoikeudet ovat vanhentuneet ovat yhden napinpainalluksen takana ja ilmaiseksi. Tietenkaan eletty elama ei kulje e-kirjoissa mukana: sivujen valista ei rapise brazilian biitsien hiekkaa tai loydy elokuvalippuja ja valokuvia. Mutta kun tallakin hetkella elamani rakkaudet keraavat kosteutta ja polya pahvilaatikoissa varastossa, en voi olla ajattelematta, etta kenties olen nahnyt valon ja se saattaa olla Applen logon muotoinen. (sori, pitka postaus, olen innostunut)
Anonyymi sanoi…
Meillä on ollut iPad jo toukokuusta saakka, ihan jenkeistä tuotu. Se on söpö, se on ihana, sillä voi tehdä vaikka mitä. Sillä voi lukea sängyssä pimeässä toisin kuin lukulaitteita, koska se on valaistu. Sillä voi myös pelata vaikka mitä pelejä, en olisi koskaan uskonut leikkiväni lintupelejä kokonaista junamatkaa, mutta siihenkin olen sortunut. Sinne on ladattu jopa Raamattu, mutten usko meidän sentään sitä lukeneen. Näitä tarvitaan lisää. Ja kyllä niitä syksyllä jo (siis 2010) saa Suomessakin. Ja uskon saavani myös sisältöä.
Saari 63
Ina sanoi…
Oooohh!! iPad-kuume nousee (tai sitten se on tää h--vetillinen syysflunssa, jonka sain heti töistä, tietysti).

Meillä on töissä myös tilauksessa, mutta niitä ei vielä toimiteta Suomeen virallisen maahantuonnin kautta ainakaan, ehkä joku on hakenut ulkomailta?

Kiitos joka tapauksessa käyttäjäkokemuksista, luulen, että hurahdan iPadiin jos ja kun sen joskus saan (mielellään uutuuskirjojen kanssa). Huom: olen kokeillut iPhonea mutten hurahtanut siihen. Puhelin puhelimena ja muut leikkikalut erikseen, sanon minä.
Olen antanut itselleni kertoa, että tekijänoikeussyistä suomenkielistä kirjallisuutta ei ilmeisesti iPadeihin ole lähivuosina tulossa (poisluettuna tietenkin kaikki ne, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet). Kyllähän tuo silti on houkutteleva vehje, joskin puolensa olisi myös "tavallisessa" e-kirjassa (esim. parempi akunkesto, silmiä vähemmän resittava "paperi"näyttö).

Oli miten oli, jotenkin minua ärsyttää näissä uusissa lukuvempeleissä erilaisten laitteiden ja tallennusmuotojen a)runsaus ja etenkin b) kaikkinainen yhteensopimattomuus. Taidan siis vielä odotella ennen kuin lähden kaupoille.
Tessa sanoi…
iPad huumaa pidetään kurissa täälläkin, pääsin kesän ulkomaanmatkalla kauppaan silittelemään... Ja todellakin, varmasti suurin etu olisi tuo, että lomalle lähtiessä ei tarvitsisi kasata yhtä kassillista täyteen pokkareita (harrastan oikeasti vähän liian usein tätä kirjoja 3 x enemmän matkassa kuin ehdin lukea, koske "ei voi tietää mitä haluaa viikon päästä lukea").

Suurin ongelma taitaa kuitenkin olla vieläkin kirjojen hinta: On vähän hassua, että esimerkiksi Amazonissa ekirjat ovat enimmäkseen kalliimpia kuin pokkarit. Ja niin, noita e-kirjoja ei varmaan oikein voi lainata? Kai se on, että "kerran ladattu, ainiaaksi siihen laitteeseen ladattu"? Tämä herättää esimerkiksi jo sellaisia suuria kysymyksiä, että mitä jos vaikka miehenikin, tai äitinikin, haluaisi lukea samaa kirjaa kuin minä: Pitäisikö sitten ostaa jokaiselle oma e-kirja tai vaihtoehtoisesti antaa koko laite lainaan (en pidä mahdollisena...)? Näillä argumenteilla olen saanut pidettyä tämän oman iPad kuolani vielä suussa.
Ina sanoi…
Olemme suuren murroksen ja suurien kysymysten äärellä!

Miia: olet oikeassa, tekijänoikeudet ovat toistaiseksi iso este, samoin kirjojen ansaintalogiikka - se jarruttaa kustantajia. Heti, kun kustantajat keksivät miten hoitaa e-kirjabisnes romuttamatta koko kustannusalaa siinä sivussa (ja kirjailijoiden elinkeinoa) uusiakin e-kirjoja alkaa tulla. Olen kuullut lähes varmoja huhuja, että saamme nähdä joitain kotimaisia avauksia jo tänä syksynä. Ken elää, näkee.

Lisäksi pelätään musabisneksen esimerkkiä piraattimarkkinoiden räjähtämisestä, vaikka itse en usko siihen mörköön (jo siksi, että musiikki ja kirjoitettu kieli ovat kaksi ihan eri asiaa). Jotain piratismia tulee tietysti, mutta kai sitä voi edes yrittää hallita.

Mulla olisi tähän asiaan tietenkin ratkaisu ja vastaus, mutta koska kukaan ei kysy, en vastaa. ;)

(Jos lyhyesti vastaan kysymättäkin, niin en tajua miksi e-kirjoissa puhutaan ylipäänsä hinnoista niin paljon: jos saisin iPadin, voisin ihan mielellään maksaa uutuuskirjasta melkein saman hinnan kuin painetusta kirjasta - ei tarvitsisi tetsata hakemaan kirjaa jostain, jossa se on jo loppuunmyyty. Onhan kirjoilla nytkin halpispokkareiden jälkimarkkinat ja alennuslaarit - uutuudet normihinnalla ja vanhemmat kysynnän mukaan vähän edullisemmin. Mikä tässä on niin vaikeaa? Painokulujen osuus kirjan hinnassa on joka tapauksessa pieni nykyään ja sähköinen jakelu ja markkinointi maksaa sekin. Itse uskon, että sähköinen kirja loisi uusia lukijamarkkinoita entisten tuhoamisen sijaan, mutta saatan olla naiivi kehitysoptimisti.)

Tessa: kuten edellä jo mainitsin, kyse ei oikeastaan ole formaatista (onko kirja pokkari, sähköinen vai mikä) vaan uutuusarvosta. Uuden kirjan toimittaminen kirjaksi asti on aina kustantajalle riski ja se maksaa työvoimassa ja sopimuksissa. Kannet ja paperi ovat lopulta pieni kulu - pokkarit ovat melkein aina yli vuoden vanhoja teoksia.

Mutta tietysti on kiinnostava kysymys, miksi e-kirjat ovat vielä kalliimpia ja tulevatko ne halvemmiksi, jos määrä lisääntyy ja formaatit vakinaistuvat? Luulisin niin. Samaa mieltä siitä, että formaatteja on joka tapauksessa liikaa ja sekin jarruttaa kehitystä. Lainaamista en ole tullut ajatelleeksikaan, hyvä pointti - itse lainaan nykyään vain niitä kirjoja, joista voin joka tapauksessa hankkiutua eroon. ;)

Tulipa vuodatus.
Ina sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ina sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ina sanoi…
Bloggerissa on jotain häikkää: tämä mun viimeisin vuorisaarna ilmestyi tänne kolme kertaa, mikä on jo ehkä vähän liikaa. Siitä siis poistetut kommentit, ei sen kiinnostavampaa sensuuria. ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan